Jogurty

  • jogurt

Jogurt jest najbardziej znanym i uznawanym napojem mlecznym. Otrzymuje się go z mleka normalizowanego, zagęszczonego poprzez odparowanie wody lub dodanie mleka w proszku. Ułatwia trawienie, przeciwdziała chorobom miażdżycowym (obniża cholesterol we krwi), zapobiega wyjałowieniu przewodu pokarmowego przez leki, zwłaszcza antybiotyki. Zwiększa wykorzystanie laktozy przez ludzi źle przyswajających ten cukier (poprzez jej rozłożenie do cukrów prostych). Jest "żywym" produktem. Obniżając pH treści jelita przeciwdziała rozwojowi niepożądanych bakterii kałowych.
Produkt ze znakiem SM "Świecka" jest wyprodukowany z mleka normalizowanego, zagęszczonego przez dodanie mleka w proszku. Nie zawiera konserwantów.

Jogurt 150g
(naturalny, truskawkowy, wiśniowy, brzoskwiniowy)

Zawartość tłuszczu: 2%
Wartość energetyczna w 100 ml: 61 kcal / 253 kJ
Warunki przechowywania: 2-6oC
Ilość sztuk w paletce: 20
Termin przydatności do spożycia: 18 dni
Jogurt 450g
(truskawkowy, brzoskwiniowy, wiśniowy)

Zawartość tłuszczu: 2%
Wartość energetyczna w 100 ml: 61 kcal / 253 kJ
Warunki przechowywania: 2-6oC
Ilość sztuk w paletce: 12
Termin przydatności do spożycia: 18 dni